Fazla Meyve Tüketimi Sağlığa Zararı Var Mıdır? – Fitvizite
 

Fazla Meyve Tüketimi Sağlığa Zararı Var Mıdır? – Fitvizite

Fazla Meyve Tüketimi Sağlığa Zararı Var Mıdır?

Meyve ve beslenme konusunda birçok yanlış ve çelişkili bilgi ortaya çıktığı için pek çok kişi “Fazla meyve tüketiminin sağlığa zararı var mı?” sorusunu soruyor. Pek çok beslenme uzmanı meyve tüketmenin sağlıklı yetişkinler için normal beslenme düzenin bir parçası olduğu sürece bir sorun yaratmayacağı görüşünde. Meyve çeşitlerinin şeker bakımından yüksek olduğu kabul ediliyor ancak düzenli olarak meyve tükettiğinizde obeziteye ve diğer metabolik rahatsızlıklara yakalanma konusunda çok az bir risk bulunur. Fazla meyve tüketiminde sorulması gereken asıl soru “Tüketilmesi gereken meyve ne kadar olmalı?”

Fazla Meyve Tüketimi Besin Değerinde Bulunan Şeker Nedeniyle Sıkıntılı

Meyve şekerinin doğal şeker olduğu ve Tip 2 Diyabet gibi kronik hastalıklara yol açma olasılığı çok az olduğu biliniyor. Meyvelerin besin değeri içinde vitaminler, mineraller, diyet lifleri ve bitki besinleri bulunuyor. Meyveler bu yönden sağlıklı kalınmasını sağladığı gibi hastalık riskini de azaltmaya yardımcı olur. Fakat sadece bir meyveye takılıp kaldığınızda meyvelerin bu faydalarından yararlanamazsınız. Meyvelerde bulunan her renk farklı bir fito kimyasal içerir. Dolayısıyla, seçtiğiniz meyveler geni renk yelpazesinde yer almalıdır. Meyve tüketilmediği zaman vücudun uyum içinde çalışmasını sağlayan mineraller ve vitaminler azalır.

Fazla Meyve Tüketmenin Riski Var Mı?

Bütün meyvelerin yapısında hem çözünür hem de çözünmeyen lifler vardır. Bu iki lif çeşidi on iki parmak bağırsağının iç kısmında jele benzeyen bir süzgeç meydana getirir. Bu süzgecin görevi meyve şekerinin önemli bir kısmının sindirim sırasında erken emilimini önlemektir. Bu davranış tsunami dalgasını durdurmaya benzer. Bağırsağın iç kısmındaki jel çok fazla şekerin emilimini sınırlar ve karaciğerin yüksek kan şekeriyle karşı karşıya kalmasını önler. Bilinmesi gereken en önemli nokta meyve suyu veya meyve temelli smoothie gibi içecekleri tüketmenin meyve yemekle aynı olmamasıdır. Hem meyve suları hem de meyve kullanılarak yapılan smoothie benzeri içecekler sağlığınız için tehlikeli olabilir. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre meyve suyu diyabet riskini artırır. Bunun yanı sıra çok fazla meyve tüketmek özellikle organik meyveler bütçenizden daha yüksek fiyata mal olabilir.

 

Ne Kadar Meyve Tüketilmeli?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre günlük beş porsiyon meyve tüketilmeli. Her ne kadar DSÖ meyve tüketimi için bu miktarı önerse de ideal meyve tüketimi her birey için farklıdır. Genel olarak bir kişi günde 2 ila 4 porsiyon meyve tüketmelidir. Enerji ihtiyacınız yüksekse veya tempolu çalıştığınız günlerde dört porsiyon meyve tüketebilirsiniz. Profesyonel olarak spor yapıyorsanız, günde dört porsiyondan fazla meyve tüketebilirsiniz. Fakat pek çok kişi için günde dört porsiyon meyve tüketimi önerilen üst sınır olarak kabul edilir.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı