Kilo ile Endişe Arasında İlişki Var Mı?
Yüksek oranda endişeye sahip olan kişiler, durumları veya onları tedavi eden ilaçlar nedeniyle kilo alımı veya kilo kaybı yaşayabilir. Endişe hem aşırı yeme, kötü yiyecek seçimleri hem de daha yerleşik bir yaşam tarzı ile ilişkili olabilir. Zamanla, kilo alımı sonunda obeziteye yol açabilir.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre yüksek derecede endişesi olan yetişkinlerin yaklaşık yüzde 43’ü obezdir. Uzmanlar depresyon ve anksiyete tanısı konan yetişkinlerin, anksiyeteye sahip olmayanlara göre aşırı kilolu olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor.
Benzer şekilde, anksiyetesi olan çocukların vücut kitle indeksi (VKI) anksiyetesi olmayan çocuklara göre daha yüksektir. 2012 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar anksiyetesi olan çocukların obez olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.
Fazla Kilonuz Varsa Anksiyete Riski Altında mısınız?
Obezite genellikle üzüntü, endişe ve depresyon gibi duygusal konularla ilişkilidir. 2010 yılında yapılan bir araştırmada obez olan kişilerin yaşamları boyunca depresyona yakalanma riskinin obez olmayanlara göre %55 daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Fazla kilo ve diğer kilo sorunları da fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu şunları içerir:
- Eklem ağrısı,
- Diyabet,
- Yüksek tansiyon
Bu sorunlar aynı zamanda depresyon için risk faktörleri arasında yer alır.
Endişe Gibi Stres de Kilo Alımına Neden Olur Mu?
Stres hem anksiyete hem de kilo alımında kesinlikle bir önemli faktördür. Kronik stres ve anksiyete, depresyona yol açabilir. Aynı şekilde, bir kişi stresle başa çıkma mekanizması olarak yemeğe yönelme olasılığını artırabilir. Bu kilo alımına ve sonuçta obeziteye yol açabilir. Bu durumun aksi olarak stres kilo kaybına veya diğer düzensiz yeme alışkanlıklarına da yol açabilir. Ergenlerde, kiloya bağlı olarak alay edilmesi ve stresli yaşam ortamı depresyona bağlanmıştır. Bu durum özellikle aşırı kilolu veya obez olan gençler için daha sık görülür.
Kilo ve Endişe Döngüsünü Ne Sürdürüyor?
Bu kısır döngünün nasıl döndüğü belli değil, ancak kilo ve endişenin birbirine bağlı olduğu açıktır. Yıllar boyunca, araştırmacılar ikisini birbirine bağlamakta tereddüt etmişlerdir, ancak çalışma sonuçları daha net hale geldikçe, yapılan çalışmalar pozitif bilime dönüştü. Günümüzde fazla kilonun endişeye ve depresyona yol açabileceği anlaşılmıştır. Bunun tersi de olmaktadır. Yani endişe ve depresyon da fazla kiloya yol açar. Aslında, birçok doktor bu şartlarda tedaviye çok yönlü bir yaklaşım uygular. Bu durumda tanısı konulan rahatsızlığın tedavisine ek olarak birçok bakım planı depresyon riskini azaltmak için önleyici tedbirler içerir.
Sonuçlara göre kilo, endişe ve depresyon riskini artırırken endişe ve depresyon da kilo almayı kolaylaştırıyor. Kilo ve endişe birbirini tetikleyen olgulardır.