Meyve mi tüketilmeli yoksa meyve suyu mu tüketilirse daha sağlıklı olur? – Fitvizite
 

Meyve mi tüketilmeli yoksa meyve suyu mu tüketilirse daha sağlıklı olur? – Fitvizite

Meyve mi tüketilmeli yoksa meyve suyu mu tüketilirse daha sağlıklı olur?

Kilo yönetimi söz konusu olduğunda doğal olarak devreye kaloriler ve meyveler de girer. Herkesin meyve konusunda kendi damak tadına göre sevdikleri ve tüketmeyi tercih ettikleri bulunur. Kimisi de meyve yemekten hiç hoşlanmaz bu nedenle de meyve suyu içmeyi tercih ederler. Ancak bu da akıllara gelen soru meyve mi tüketilmeli yoksa meyve suyu mu tüketilirse daha sağlıklı olur sorusudur. Burada esas olan konu aslında meyve tüketirken, tüketilen meyvenin içerdiği früktoz miktarıdır. Her meyve içinde früktoz bulundurur. Früktoz meyve şekeridir. Dolayısıyla sağlık açısından früktoz miktarının günlük alınan kalori ya da enerji miktarının %15-20 sini aşmaması gerekmektedir. Meyvelerin içeriğinde C vitamini, betakaroten, E vitamini ve Selenyum içermektedir.

Evde Sıkılan Meyve Suyu mu Dışarıda satılan Meyve Suyu mu?

Meyve mi? Meyve suyu mu? Tartışmaları süredursun bir diğer tartışma da beslenme planınızda evde sıkılan meyve suyu mu yoksa dışarıda satılan meyve suyu mu konusu üzerinde sürüyor. Her ne kadar seri ve hazır üretimle ambalajlanmış meyve sularının üzerinde doğal ve katkısız yazıyor olsa da bu durum çokta öyle değildir. Meyvelerin içeriğindeki früktoz oranı tükettiğiniz meyveye göre değişse de belli bir oranın üzerine çıkabilmesi çok olası değildir. Bu nedenle markette satılan meyve suyu üretimi sırasında eklenen birtakım katkılar yüzünden içeriğindeki şeker oranı bir hayli yüksektir. Diyabet hastalarının meyve tüketmek yerine markette satılan meyve sularını tercih etmeleri çok doğru bir seçenek olmayacaktır. Diyabet hastası olmayan bireylerde ise,  diyabet olma olasılığını yükseltebilir. Dolayısıyla evde taze meyvelerden sıkılan meyve suları daha yararlı olacaktır.

Meyveyi Posası ile Tüketin

Meyve sağlıklı bir beslenme planında olması gereken vitamin kaynağı olan bir besindir. Ancak diyabet hastasıysanız meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeniz daha doğru olacaktır. Kilo yönetimine önem verenler de meyveyi posaları ile tüketmeye özen göstermeleri gerekiyor. Meyveleri tüketirken meyvelerin içinde bulunan meyve şekeri früktoz miktarına da dikkat etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.  Meyveyi posası ile tüketmek hem günlük enerji ihtiyacınızın %15’ini temin edebilecek hem de tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı