Beyaz Ekmek ile Tam Buğday Ekmeği Arasındaki Farklar Nelerdir? – Fitvizite
 

Beyaz Ekmek ile Tam Buğday Ekmeği Arasındaki Farklar Nelerdir? – Fitvizite

Beyaz Ekmek ile Tam Buğday Ekmeği Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Türkiye’de buğday unu tüketiminin arpa, çavdar, mısır, yulaf ve pirinç unu tüketimine göre çok yüksek olduğu biliniyor. Ülkemizde ekmek temel gıdalar arasında yer alıyor ve Türk insanı için ekmeğin önemi çok büyük. Beslenme konusunda yapılan araştırmalar sayesinde insanlar tam buğday unu kullanılarak yapılan ekmeğin sağlıklı yaşam ve beslenme konusundaki önemini öğrenmişler ve bu konuda birçok bilgi edinmişlerdir. Öyle ki, pek çok kişi beslenme programında beyaz ekmeği çıkarmış yerine tam buğday ekmeğini eklemiştir. Yavaş yavaş tüm halkımızın beslenme programında yer alan tam buğday ekmeği ile beyaz ekmek arasında ne fark var? İşte, beslenme programında tam buğday ekmeğinin farkları …

 

Beyaz Ekmek ve Tam Buğday Ekmeği Neden Farklı?

 

Beyaz ekmek rafine beyaz un kullanılarak yapılıyor, tam buğday ekmeği ise tam buğday unu kullanılarak hazırlanıyor. Rafine beyaz un besin değeri açısından sadece nişasta ve gluten bakımından zenginlik gösterirken tam buğday unu besin değeri açısından daha zengindir. Tam buğday ununun besin değerleri protein, yağ, vitamin ve mineraller bakımından zengin olan ruşeym ve alöron tabakalarını içerir. Ayrıca, besinsel lifler ve fitosteroller açısından zengin olan kabuk tabakalarını kapsayacak şekilde öğütüldüğünden besin değeri açısından rafine beyaz undan kat kat zengindir. Tam buğday unundan hazırlanan ekmek insanın sindirim sistemine en uygun ekmektir. Rafine beyaz un öğütülürken buğdayın doğal özellikleri dışında düzenlemeler yapıldığından ekmeğin faydasını olumsuz yönde etkiler.

 

Tam Buğday Ekmeği Mi Beyaz Ekmek Mi Lezzetli ?

 

Lezzet konusunda karşılaştıracak olursak, tam buğday unu kullanılarak yapılan ekmek ve diğer besinler daha lezzetlidir. Bunun sebebi rafine beyaz un üretilirken buğday tanesinin tat ve aroma maddeleri yönünden en zengin kısmının kepekle birlikte ayrılmasıdır. Rafine beyaz ekmek ve tam buğday ekmeği kalori açısından da farklıdır. Tam buğday ekmeği 4-5 kat daha zengin besin değeri olan life ve protein içeriğine sahip olduğundan 100 gramı 340 kalori verir. Rafine beyaz un kullanılarak yapılan beyaz ekmek ise nişasta bakımından zengin olduğu için 364 kalori enerjiye sahiptir. Tam buğday ekmeği tüketildiğinde glisemik indeks 50 – 55’lere kadar düşer. Beyaz ekmekte ise glisemik indeks daha yüksektir. Tam buğday ekmeğinde vitamin kayıpları çok düşüktür fakat beyaz ekmek hazırlanırken çeşitli aşamalardan geçtiğinden vitamin değerleri açısından kayba uğrar. Tam buğday ekmeği uzun süre tok tutar. Tam buğday unu kullanılarak yapılan ekmek mide ve bağırsak kanserini, kalp ve damar hastalıklarını önler. Ayrıca, tam buğday ekmeği Tip 2 Diyabet, yüksek kolesterol, kısırlık ve yaşlanma karşıtı fonksiyonel bileşenleri bünyesinde barındırır.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı