Şeker tüketimin zararları nelerdir? Şeker Yerine Ne Kullanılabilir? – Fitvizite
 

Şeker tüketimin zararları nelerdir? Şeker Yerine Ne Kullanılabilir? – Fitvizite

Şeker tüketimin zararları nelerdir? Şeker Yerine Ne Kullanılabilir?

Muhtemelen şeker tüketiminin herkes için zararlı olduğunu biliyorsunuzdur. Hatta fazla şeker tüketiminin zararlı olduğunu bildiğiniz halde yine de şekeri fazla kaçırıyor olabilirsiniz. Önerilen günlük şeker tüketim miktarı günde yaklaşık 12 çay kaşığı ya da 200 kalori. Ancak her gün tüketilen şeker miktarı yaklaşık 17 çay kaşığı ya da 270 kalori.  Şekerli içecekler, şekerlemeler, unlu mamuller ve şekerli süt ürünleri şeker tüketiminize eklenen ana kaynaklardır. Bunun yanı sıra ekmek, domates sosu ve protein barı gibi tuzlu yiyecekler bile şekere sahip olabilir. Bu da günlük öğünlerin fazlasıyla şeker tüketimiyle sonuçlanmasını kolaylaştırır. Daha da karmaşık hale getirmek için, mısır şurubu, agav nektarı, hurma şekeri, şeker kamışı suyu veya sukroz gibi çeşitli isimler altında listelenen şeker çeşitlerini besinlerin içerik etiketlerinde görmek oldukça zor. Adı ister mısır şurubu olsun ister hurma şekeri olsun şeker şekerdir ve fazlası vücudunuzu birçok yönden olumsuz etkiler. Şekerin sağlığınızı tepeden tırnağa nasıl bozacağını yakından görelim;

Şeker Sağlığınızı Nasıl Bozar?

Şekerin sağlığınızı nasıl bozduğunu anlatmaya beyinden başlayalım. Şeker tüketmek beyninize, dopamin adı verilen, kendinizi iyi hissettiren bir kimyasalın muazzam bir şekilde salgılanmasını sağlar. Bu öğleden sonra saat 3’te canınızın neden elma veya havuç değil de şeker isteme olasılığınızın daha yüksek olduğunu açıklar.

Eklemleriniz çok sık ağrımaya başladıysa şeker tüketimini bırakmanın zamanı gelmiş demektir. Çok fazla tatlı yemenin, vücutta neden olduğu iltihap nedeniyle eklem ağrısını daha da sıklaştırdığı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, çalışmalar şeker tüketiminin romatoid artrit geliştirme riskini artırabileceğini göstermektedir.

Ya pankreasınız? Yemek yediğinizde, pankreasınız insülin pompalar. Ancak çok fazla şeker tüketiyorsanız ve vücudunuz insüline düzgün bir şekilde yanıt vermeyi bırakırsa, pankreasınız daha fazla insülin pompalamaya başlar. Sonunda, aşırı çalışan pankreasınız bozulur ve kan şekeri seviyeniz yükselir. Bu durum sizi tip 2 diyabet ve kalp hastalığına hazırlar.

 

Şeker Kalp ve Böbreklere de Zarar Verir

Şeker tüketiminin kalbe olan zararlarını unutmamak gerekiyor. Aşırı şeker yediğinizde, kan dolaşımınızdaki ekstra insülin vücudunuzdaki arterlerinizi etkileyebilir. Kalp duvarlarının iltihaplanmasına, normalden daha kalın ve sert olmasına neden olur, bu kalbinizi strese sokar ve zamanla zarar verir. Bu, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara yol açabilir.

Böbrekleriniz de şekerden çok zarar görür. Çok fazla şeker tüketmek böbreklerinizin hasar görmesine neden olabilir. Böbrekler kanınızı filtrelemede önemli bir rol oynar. Kan şekeri seviyesi belirli bir miktara ulaştığında, böbrekler fazla şekeri idrarınıza salmaya başlar. Kontrolsüz bırakılırsa, diyabet böbreklere zarar verebilir, bu da kanınızdaki atıkları filtrelemek için işlerini yapmalarını engeller. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Şekerin Yerine Ne Kullanabilirsiniz?

Şeker yerine kullanabileceğiniz çeşitli alternatif besinler var. Bu besinleri kullanarak şekerin zararlarından kendiniz bir miktar koruyabilirsiniz. Bal ve pekmez gibi doğal tatlandırıcıların yanı sıra akçaağaç şurubu, yacon şurubu, Hindistan cevizi şekeri, keşiş meyvesi tatlandırıcı, stevia, ksilitol ve eritritol gibi tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı