Kilo ile Sağlık Arasındaki İlişki – Fitvizite
 

Kilo ile Sağlık Arasındaki İlişki – Fitvizite

Kilo ile Sağlık Arasındaki İlişki

Günümüzde özellikle son yıllarda en popüler konu kilo yönetimidir. Bazılarına göre çok zayıf olmak sağlıklı olmanın göstergesi gibi görülse de bu görüşün çok doğru olduğu söylenemez. Aşırı kilolu olmanın da bir sağlık işareti ya da göstergesi olmadığı gibi. Ancak sağlıklı olmak kendinizi iyi hissettiğiniz, hareketlerinizi nefes nefese kalmadan yapabildiğiniz vücut kitle endeksinizin normal referans değerlerini aşmadığı bir kilodur. Eğer kilonuz normal referans değerleri içinde ise sizin için sağlıklı olduğunuzu işaret edebilir. Vücut kitle endeksinizi belirlemek için, kilonuzu, boyunuzun karesine bölerek elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz değer, Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralığına temel alınarak kilolu olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Vücut kitle endeksi sonucunuz 30’un üzerinde ise obez, 40’ın üzerinde ise  morbid obez, 50’nin üzerinde ise süper obez olarak nitelendirilir. Verilen bu değerler genel değerlerdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün temel referans değerleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

18, 5 kg/m.’nin altında olanlar: Zayıf

18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu

25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu

30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez

40 kg/m.’nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez

Kilonuzu Yönetin

Sevdiklerinizle çok uzun süre ve sağlıklı bir şekilde birlikte olmak istiyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayatınızın bir rutini haline getirerek kilonuzu yönetin. Bununla birlikte aşırı kilo olmak dış görünüşünüz kadar hayati organlarınızda da çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Örneğin; kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet, yüksek tansiyon da olmak üzere birçok ciddi sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle gün içinde küçük porsiyonlar tüketmeniz, sigara ve alkolden uzak durmanız ve tabii fiziksel aktivite ile de kilo yönetiminizi desteklemeniz gerekecektir.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı yaşam kalitenizi arttırır.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planının yaşam kalitenizi arttıracağı aşikârdır. Ancak kilonuzu yönetebilmek için uyguladığınız sağlıklı ve beslenme planını mutlaka yaşam koşullarına uyan nitelikte hazırlamanız daha doğru olacaktır. Yaşam şekli ve koşullarınıza göre hazırlanmayan bir beslenme planınızı hayatınızın rutini haline getirmek ve düzenli olarak sürdürmeniz mümkün olmayacaktır.  Bu nedenle sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluştururken bir profesyonelden yardım almanız daha doğru bir tercih olacaktır.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı