1-6 Yaş Arası Okul Öncesi Çocuk Beslenmesi Nasıl Yapılmalı?
1-6 yaş arasındaki çocuğunuz gelişim döneminde olduğu için beslenmesi özen gerektirir. Sağlıklı yaşam temellerinin atıldığı dönem olan okul öncesi dönem yetişkinlerin beslenme şeklinden farklıdır. Dolayısıyla, çocuğunuzun beslenme planını bu farklılıkları dikkate alarak düzenlemeniz gerekir. Okul öncesi çağda olan çocuğunuzu beslerken hedefiniz ona fazla miktarda yemek yedirmek olmamalıdır. Hedefiniz çocuğunuzun ihtiyacı olan tüm gıdaları tüketmesini sağlamaktır. Çocuğunuza bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırdığınızda çocuğunuz bu alışkanlığı yetişkin olduğu dönemde de devam ettirir.
Okul Öncesi Çocuğunuzun Beslenme Programı Nasıl Olmalı?
Bir yaşına kadar olan süt çocukluğu döneminde büyüme oldukça hızlı seyreder. Fakat çocuğunuz 1 yaşını doldurduktan sonra büyümesi yavaşlar. Çocuğunuzun büyümesi yavaşladığı için iştahı da azalır. Bu dönemde çocuğunuz yemek yemediği için paniğe kapılmanız yersizdir. Çünkü, çocuğunuz gelişimine göre yeme alışkanlığını kendisi düzenler. Okul öncesi çağda çocuğunuzun yapmak istediklerini daha rahat anlatmaya başlaması ve daha fazla hareket etmesi nedeniyle yeme düzeni değişir.
1-6 Yaş Çocuk Beslenme Kriterleri Nelerdir?
Çocuğunuz bir yaşını doldurduysa, mama sandalyesinde oturur vaziyette sizinle birlikte yemek yemelidir. Çocuğunuzun özel bir durumu ve süregelen bir hastalığı yoksa, 2 yaşından sonra sizinle aynı yemekleri yiyebilir. Çocuğunuzun ağız yapısına uygun olarak yemeği küçük lokmalara ayırmanız ve yerken acele ettirmemeniz gerekir. Ayrıca, çocuğunuzun yutma işlevi tam olarak gelişmediği için yemek yerken yanında olmanız önemlidir. Çiğnemesi zor ve taneli besinleri biraz ezerek veya parçalayarak kontrollü bir şekilde vermelisiniz. Çocuğunuz 1 yaşını doldurduysa ve sindirim sistemiyle ilgili hastalığı bulunmuyorsa püre ağırlıklı beslemenize gerek yoktur. Çocuğunuz çiğneme hareketini yapmazsa ağız ve yüz kasları da yeterince güçlenemez. Bu nedenle çocuğunuzun ağız ve çenesinde şekil bozuklukları oluşabilir. Çiğneme hareketi çocuğunuzun dişlerinizin dizilim şeklini ve konuşmasını da belirler.
Çocuğunuzda Sıra Dışı Davranışlar Görülebilir Mi?
Okul öncesi çağında olan çocuklar farklı yeme davranışları gösterebilirler. Mesela, yemek seçmeye veya seçtikleri besin dışındaki yemekleri yememeye başlayabilir. Tatlı ve kolay yenilebilen besinlere ilgi gösterebilirler. Yemek istemedikleri gıdaların arasında meyve ve sebze de yer alır. Geçici olan bu zaman diliminde çok severek yediği bir yemeği belli bir zaman aralığından sonra “İstemiyorum” diyerek yemeyebilir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey çocuğunuzla inatlaşmamak ve öğünleri kötü bir deneyim haline getirmeden düzenli bir şekilde yemek rutinine devam etmektir. Çocuğunuza fazla seçenek sunmaktan kaçınmalısınız. Bunun yanı sıra kararlı ve tatlı sert bir tutumla sofra adabını ve yemek düzenini korumak önem taşır.