Ek Gıda Nedir? Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli? – Fitvizite
 

Ek Gıda Nedir? Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli? – Fitvizite

Ek Gıda Nedir? Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Beslenme açısından bebeğiniz 6 ayı doldurana kadar anne sütü yeterli gelir. Bebeğinize gün içinde verdiğiniz süt 750 – 900 cc arasındadır. Bebeğiniz büyüdükçe ve hareket kabiliyeti arttıkça bebeğinizin beslenmesi için sütünüz yeterli gelmeyebilir.  Bu durumda bebeğinize vermeye başlayacağınız ek gıdalar bebeğinizin yeme alışkanlığını tamamen değiştirmek anlamına gelir. Anne sütü bebeğinize yeterli gelmediği için ek besine geçiş konusunda aklınızda soru işaretleri oluşabilir. Ek gıdaya erken başladığınızda bebeğiniz sindirim ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Geç başladığınızda ise büyüme ve gelişme geriliği problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, ek gıdaya ne zaman başlamalı?

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçmelisiniz?

Bebeğiniz 6. Ayını doldurduktan sonra ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz.  Bu dönemde sebze ve meyveleri püre yaparak bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz. İlk dönemlerde uygun olan besinleri püre yaparak, birkaç ay sonra çatalla ezdiğiniz besinleri verebilirsiniz.  Ek gıdaya geçiş yaptığınız son dönemde ise bebeğiniz küçük parçalar halinde tek lokma yiyebilecek duruma gelir. Ek gıdaya geçiş döneminde nohut, fasulye, mercimek gibi baklagilleri aşırı gaz yaptığı için vermeniz önerilmez. Bu dönem için en uygun besinler meyve püresi, yoğurt ve sebze çorbası gibi yiyeceklerdir. Bebeğiniz ek gıdaya geçiş yapmış olsa bile anne sütü vermeye devam etmelisiniz.

Bebeğinizin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bebeğinizin sindirim sistemi tam gelişmediği için ek gıdaya geçme konusunda acele etmemelisiniz. Ek gıdaya geçiş döneminde bazı besinlerin alerji yapabileceğini göz önüne almanız gerekir. Birçok bebek 6. Ayını doldurduktan sonra ek gıdaya geçiş için hazırdır. Bebeğiniz verdiğiniz yiyecekleri diliyle iterek ağzından çıkarıyorsa henüz ek gıdaya hazır olmadığını anlayabilirsiniz. Bu davranış bebeğinizin yiyecekleri ağzının ön kısmından arkaya taşımak için yeterli kas koordinasyonuna sahip olmadığının göstergesidir. Bebeğinizi dikkatle gözlemleyerek ek gıdaya geçişe hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bebeğiniz ek gıdaya hazır olduğunu şu işaretlerle gösterebilir;

  • Bebeğiniz başını sabit ve dik tutuyorsa,
  • Mama sandalyesinde destekle ve dik bir şekilde oturabiliyorsa,
  • Yiyecekleri dili ile itmiyorsa,
  • Ailenizdeki diğer bireylerin yedikleriyle ilgileniyorsa, yemeye çalışıyorsa,
  • Doğum kilosunun yaklaşık 2 katına eriştiyse,
  • Ellerini ve oyuncaklarını ağzına sokmaya başladıysa

bebeğiniz bu hareketleri yapıyorsa ek gıdaya geçiş dönemine hazır demektir.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı