Anne Sütü ve Önemi Nedir? – Fitvizite
 

Anne Sütü ve Önemi Nedir? – Fitvizite

Anne Sütü  ve Önemi Nedir?

Bebeğinizin 6.ayını doldurana kadar ihtiyacı olan protein, vitamin, demir, mineral,yağ gibi her türlü besin değerini içeren besin kaynağı anne sütüdür. Koruyucu maddeler içeren anne sütü bebeğinizi çeşitli enfeksiyonlardan korur. Anne sütü yeterince su ve vitamin içerdiğinden sıcak havalarda dahi bebeğinize su vermeniz gerekmez. Yaşamsal öneme sahip olan anne sütü bebeğinizin sizinle sevgi bağı kurmanızı sağlar. Anne sütü, bebeğinizin çene ve diş gelişiminde önemli rol oynadığı gibi ishal ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara yakalanmasını da önler. Bunun yanı sıra anne sütüyle beslediğiniz bebeğinizi çocuk diyabeti, astım ve alerji gibi hastalıklara karşı daha dirençli kılarsınız. Bebeğinizin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayan anne sütü ile bebeğinizde oluşabilecek karın ağrısı, pişik ve kabızlık gibi sorunlarla daha az karşılaşırsınız.

Bebeğiniz İçin Anne Sütü Önemli Mi?

Sütünüz bebeğinize özeldir. Bir bebeğin annesinin sütü bebeğin böbreklerine ve sindirim sistemine uygun içerikte ve yoğunluktadır. Ayrıca, anne sütünün içeriğindeki protein, vitamin ve mineral oranı da bebeğinize özeldir. Erken doğan bebeklerin aldığı anne sütünün özellikleri bebeğin gelişimine göre farklı besin değerleri içerir. Bunun yanı sıra özellikleri de farklıdır. Dolayısıyla, anne sütü bebeğiniz altıncı ayını doldurana kadar gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunur. Anne sütü doğumdan hemen sonra farklı özellikler içerdiğinden bebeğiniz için çok önemlidir. Doğum yaptıktan sonra bir hafta boyunca salgıladığınız süte “Kolostrum” denir. Kolostrum adıyla anılan süt bebeğinizi çeşitli enfeksiyonlara karşı korumak üzere özel bileşikler içerir. Doğumdan sonraki ikinci haftada kolostrum sütündeki protein miktarı yavaş yavaş azalır ancak laktoz ve yağ miktarı yükselir. Böylece, sütünüzdeki toplam kalori miktarı da artar.

Anne Sütünün Bebeğinize Kazandırdıkları

Besin içeriğindeki farklılıklar nedeniyle ikinci haftada salgılanan süt “Geçiş sütü” olarak anılır. Geçiş sütü dönemi bittikten sonra oluşan “olgun anne sütü” daha az karbonhidrat içerir fakat yağ açısından zengindir. Anne sütü bebeğinize özgü olduğu için sindirimi inek sütüne göre daha kolaydır. Anne sütünün besin değeri içinde bulunan protein ve mineraller inek sütüne göre daha azdır. Bebeğiniz sütü daha kolay sindirdiği gibi sütün içerisinde bulunan demir ve çinko gibi mineralleri bebeğiniz tarafından daha kolay kullanılır ve emilir. Mesela, bebeğiniz tarafından anne sütündeki demir inek sütüne göre 5 kat daha fazla emilir. Bunun yanı sıra bebeğinizin beyin ve sinir sistemi için doymamış yağ asitleri oldukça önemlidir. Anne sütünde doymamış yağ asitleri inek sütüne göre 8 kat daha fazladır. Bebeğiniz dört aylık oluncaya kadar doymamış yağ asitlerini sentezleyemediği için anne sütüyle alması zorunludur. Ayrıca, doğal ve ekonomik bir beslenme kaynağı olan anne sütü her zaman taze ve temizdir.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı