Bebeği Olan Anne Nasıl Beslenmeli? – Fitvizite
 

Bebeği Olan Anne Nasıl Beslenmeli? – Fitvizite

Bebeği Olan Anne Nasıl Beslenmeli?

Herkes sağlıklı bir yaşam için beslenmesine dikkat etmelidir. Bebeği olan bir anneyseniz ve emzirme döneminiz devam ediyorsa beslenmeniz oldukça önemlidir. Hamileliğinizin 6. Veya 7. ayında vücudunuzda süt salgılanması ile ilgili hazırlıklar başlar. Aslında emzirme dönemi de biyolojik olarak hamilelik döneminin devamı olarak kabul edilir. Dengeli ve yeterli beslenen bir anne adayıysanız derinizin altındaki yağ dokusunda bulunan birikimler emzirme döneminde süt yapımında kullanılır. Sağlığınız yerindeyse günde ortalama 750 – 900 ml süt salgılarsınız. Bebeğiniz için yeterince süt salgılamak ve sağlıklı beslenmek için uygulamanız gereken beslenme programı hakkında ipuçlarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Anneler İçin Protein Tüketimi Önemlidir

Bebeğinizin gelişimi için hem hamilelik döneminizde hem de doğum yaptıktan sonra düzenli olarak protein tüketmeniz oldukça önemlidir. Dolayısıyla, beslenme programınızda hayvansal ve bitkisel kaynaklı protein içeren besinlere yer vermeniz gerekir. Kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünlerinin yanı sıra et ve et ürünlerini gün içerisinde tüketmeniz önem taşır. Bunun yanı sıra beslenme programınızda demir, çinko ve kalsiyum mineralleri yönünden zengin ve enerji ihtiyacınızı karşılayabilecek sütünüzü artıracak kayısı, üzüm gibi kuru meyvelere de yer vermelisiniz.

Beslenme Programınıza Balık Çeşitlerini Mutlaka Ekleyin

Beslenme tarzınıza göre anne sütünün yağ içeriği değişir. Günlük enerjinizin % 25 -30’unu yağlardan almanız gerekir.  Çoklu doymamış yağ asitlerinin varlığı bebeğiniz henüz doğmadan ve doğduktan sonra retina ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle beslenme uzmanları anne adaylarının ve annelerin haftada 2 defa balık yemelerini tavsiye ediyor.

Gaz Yapan Besinlerden Kaçının

Doğumdan sonraki 2-3 hafta içinde hem sizin hem de bebeğinizin gaz sancıları olabilir. Bu durumda bazı sebzeleri salata gibi pişmiş şekilde tüketebilirsiniz. Kuru baklagiller, karnabahar, lahana, brokoli, pırasa,enginar, kereviz gibi gaz sancısına neden olan besinleri yerken dikkatli olmalısınız. Beslenme uzmanları meyve yerine şeker oranı az olan komposto veya hoşaf tüketilmesini tavsiye ediyor.

Günlük Yaşamınızda Suyu Eksik Etmeyin

Bebeği olan bir anne olarak vücudunuzun ürettiği süt miktarının değişmemesi için günlük en az 3 litre su içmeniz gerekir. Bunun yanı sıra suya ek olarak ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu, limonata, komposto ve hoşafları da tüketmelisiniz. Bebeğinizi emzirirken susamamanız için emzirme sırasında 1 bardak su içmelisiniz. Çay, kahve ve gazlı içecekler kafein içerdiğinden dolayı tüketmekten kaçınmanız gereken içecekler arasında yer alır.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı