Çocukların Beslenmelerinin Düzenlenmesinde Ebeveynlerin Alışkanlıklarının Önemi Nedir? – Fitvizite
 

Çocukların Beslenmelerinin Düzenlenmesinde Ebeveynlerin Alışkanlıklarının Önemi Nedir? – Fitvizite

Çocukların Beslenmelerinin Düzenlenmesinde Ebeveynlerin Alışkanlıklarının Önemi Nedir?

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını şekillendirmede önemli bir rol oynarsınız. Yemeklerin yer aldığı aile ortamı ve çocuklarınızın yediği yiyecek türleri üzerinde büyük bir etkiye sahipsiniz. Çocukların erken yaşlarda besinlerle ilgili yaşadığı olumlu deneyimler, çocuklarınızın ilerideki yaşamlarında sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerine yardımcı olabilir. Olumlu bir beslenme ortamında iyi bir rol model olarak çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarını pozitif yönde nasıl etkileyeceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Pozitif Bir Rol Model Olun

Ebeveynler, iyi bir rol modeli olarak çocuklarının beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde etkileyebilir. Konu yemek olduğunda nasıl iyi bir rol model olunacağına dair bazı ipuçları…

Her Zaman Sağlıklı Yiyecekleri Tercih Edin

Ne yediğiniz, çocuklarınızın ne yiyeceğine örnek olur. Her gün sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, az yağlı süt ürünleri, yağsız et, baklagiller, yumurta ve balık gibi dört gıda grubunda bulunan yiyeceklerin tadını çıkarın. Çocuklarınız sizi bu yiyecekleri yerken gördüğünde, büyük olasılıkla çocuklarınız da yemek isteyeceklerdir.

Yüksek Kalori, Yağ, Şeker ve Tuz İçeren Yiyecekleri Sınırlayın

Kek, çikolata, kurabiye, çörek, dondurma, patates kızartması gibi kalorisi, yağı, şekeri ve tuzu yüksek yiyecekler, spor ve enerji içecekleri ve şekerli sıcak ve soğuk içecekler daha az tüketilmelidir. Bu yiyecekleri kendiniz sınırladığınızda, çocuklarınızın da onları yeme olasılığı azalacaktır.  Bu yiyecekleri “kötü” olarak etiketlememek önemlidir. Ara sıra ve ölçülü olarak yenmesi gereken yiyeceklerdir.

Düzenli Yemek ve Ara Öğün Saatleri

Her gün düzenli yemek ve ara öğünler yapmak sağlıklı bir rutin oluşturur. Çocuklarınız istedikleri zaman yemek yerse, planlı yemek saatlerinde veya ara öğün zamanı geldiğinde aç olmayabilirler. Ayrıca gün boyunca fazla miktarda abur cubur yiyebilirler.

Aile Olarak Birlikte Yemek Yiyin

Aileleriyle birlikte yemek yiyen çocuklar, meyve, sebze ve tam tahıllar gibi daha sağlıklı yiyecekler yeme eğilimindedir. Ayrıca aşırı kilolu olma riski daha düşüktür. Bununla birlikte televizyonun karşısında yemek yiyen çocukların daha sağlıksız besinleri seçme eğilimi daha yüksektir. Televizyonun önünde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Çünkü bu, aşırı yemeye ve çocukluk çağı obezitesi riskinin yükselmesine neden olabilir.

Çocuklarınıza Yemek Yemeleri İçin Baskı Yapmaktan Kaçının

Çocuklarınızın belirli yiyecekleri yemesi konusunda ısrar etmek aslında daha az yemelerine neden olabilir. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınıza sağlıklı yiyecek seçenekleri sunmaktan siz sorumlusunuz. Çocuklarınızın kendilerini ne kadar aç hissettiklerine bağlı olarak ne kadar yiyeceklerine karar vermelerine izin verilmelidir.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı