Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi – Fitvizite
 

Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi – Fitvizite

Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi

Okul çağı çocukların büyümesinin ve gelişmesinin hızlı olduğu bir dönemdir. Ayrıca, okul çağı çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlığı edindiği zaman dilimidir. Okul çağındaki çocuklar fiziksel gelişimin yanı sıra duygusal olarak da gelişim yaşarlar. Bu dönemde çocuğunuzun beslenme düzeninde oluşacak aksamalar ve yetersiz ve dengesiz besin tüketimi çocuklarda birçok rahatsızlığa neden olur. Bu rahatsızlıkların arasında dikkat ve algılama düzeyinde eksiklik, öğrenme güçlüğü, raşitizm, demir eksikliğine bağlı olan kansızlık ve diş çürükleri sayılabilir.

Okul Çağındaki Çocuğunuz Günde Kaç Öğün Yemek Yemeli ?

Okul çağındaki çocuğun beslenmesi pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Bu faktörler, çocuğun yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve kilosudur.  Çocuğunuzun gün içinde en az 4 öğün yemek yemelidir. Okul çağındaki bir çocuğun beslenme programı karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral ile yağlar açısında yeterli seviyede olmalıdır. Çocuğunuzun beslenme planında;

  • Et, yumurta veya kuru baklagiller 2-3 porsiyon,
  • Mevsim sebze ve meyveleri en az 5 porsiyon,
  • Süt ve süt ürünleri 2-3 porsiyon,
  • Ekmek ve tahıl grubu besinler 6-9 porsiyon,
  • Yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde bulunmalıdır.
Çocuğunuzun Kahvaltısını İhmal Etmeyin

Çocuklarınızın okul başarısının ve dikkat, ders çalışma, hatırlama ve öğrenme kabiliyetinin yüksek olması için çocuklarınıza günün en önemli öğünü olan kahvaltı ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Okul çağında bir çocuk için mevsim sebzeleri, yumurta, peynir ve zeytinin yanında ceviz, pekmez ve fazla olmamak kaydıyla bal ideal bir kahvaltıdır. Ceviz Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için beyin gelişimi için çok önemlidir. Kahvaltıdan sonra ara öğün olarak meyve, yoğurt veya şekersiz süt sağlıklı alternatifler arasında yer alır. Ara öğünde pasta, bisküvi, kurabiye, çikolata, kola ve gazlı içeceklerden kaçınmalısınız.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Okul Çağında Edinilir

Çocuğunuzun bazı besinleri yemeyi istememesine çok sık rastlanılır. Çocuğunuzu istemediği besini yemesi konusunda çok zorlamamalısınız. Yemek istemediği besini yemesi için farklı günlerde 2-3 defa deneme yapabilirsiniz. Bütün çabalarınıza rağmen çocuğunuzun istemediği besini yediremediyseniz diğer yemeklerin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.  Evinizde bir sofra düzeni bulunmuyorsa ve bütün aile aynı anda yemeğe oturmuyorsanız çocuğunuzda olumsuz bir etkiye neden olabilir. Ana öğünleri atlamamalı ve bütün aile bireyleri aynı anda yemek masasına oturmalıdır. Çocuklarınızın yemek saatleri her zaman düzenli olmalıdır. İki öğün arasında çocuğunuzun iştahını kesebilecek besin değeri olmayan yiyecekleri tüketmelerini önlemeniz önemlidir. Sakıncalı veya besin değeri düşük gıdaları bir anda yasaklarsanız başarısız olabilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğunuzun tüketmek istediği besinlerin zararlarını anlatabilir, sakıncalı besinlerle ilgili yayınlar izleterek ikna etmeye çalışmalısınız.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !