Sağlıklı Beslenme İle Uzun Ömür Arasındaki İlişki – Fitvizite
 

Sağlıklı YaşamSağlıklı Beslenme İle Uzun Ömür Arasındaki İlişki – Fitvizite

SAĞLIKLI BESLENME İLE UZUN ÖMÜR ARASINDAKİ İLİŞKİ

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; “Yalnızca yaşam kalitesine bağlı sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır.Bu iyilik halinin devamlılığı için bebeklikten yaşlılığa tüm yaşam sürecinde sağlığın korunması ve geliştirilmesi gerekir.Bir ülkede yaşayan her bir bireyin sağlık durumu o toplumun genel sağlık yapısını belirler.

Yaşam biçimine ayak uydururken böbrek,kalp,solunum gibi çeşitli riskli durumlarınınilerlemesi önemli bir durumdur.Sağlıklı yaşam biçimine sahip olmak için sağlıklı beslenme davranışlarına sahip olabilmeyi gerektirir.Bu sayede birçok hastalığın ortaya çıkmadan önce önlemini almak kolaylaşır Ayrıca herhangi bir olumsuz süreçte olumlu yöne dönüştürmeyide sağlar. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları yaşamın bir parçası haline getirildiğinde sağlıklı olma hali sürdürülebilir ve olumlu yönde geliştirilebilir.

Sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gereken hususlar;büyüme ve gelişmenin önemsenmesi,uzun ömürlü yaşama sahip olabilme isteği,sağlığınkorunması,sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi aynı zamanda yaşam kalitesinin arttırılması gibi çeşitli durumlardır.Sağlıklı beslenmenin önemsenmesine bağlı en önemli durum doğru besinlerin tüketilmesidir.

Bireyin beslenme durumunu çeşitli özellikler etkilemektedir.Bunların başında genetik özellikleri,yaş,cinsiyet,fizikselaktiviteler,sigara alkol gibi alışkanlıkları,sosyal ve çevresel koşullar,eğitimseviyesi,stres,çalışma koşulları gibi çeşitli faktörlerdir.

Beslenme alışkanlıklarının en temeli ailede başlar, daha sonra alınan eğitimler ve çevrenin etkisiyle şekillenir.Bireyin beslenme şekline dikkat etmesi insan sağlığının değiştirilebilen en önemli belirleyicilerindendir.Bu sayede uzun ömürlü olmasına katkısı bir o kadar kolay olacaktır.

Hatalı beslenme alışkanlıkları obezite, kalp-damar,hipertansiyon, kanser ve diyabet gibi yaşam kalitesini bozan kronik sıkıntıların artışıyla ilişkilidir. Yaşamın erken dönemlerinden başlayan ve sürdürülen sağlıklı beslenme alışkanlığı bu risklerden korunmada, uzun ve sağlıklı bir yaşamı sürdürmede önemli rol oynamaktadır.

Sağlığın geliştirilmesi, insanların sağlıklı durumlarının kontrolüne bağlı olarak sağlıklı beslenme koşullarına ayak uydurma süreci olarak tanımlanmıştır.Sağlığın geliştirilmesi durumu uzun ömürlü yaşama katkı sağlaması adına sağlıklı yaşama biçimine uyan davranışların benimsenmesi ve sağlıklı beslenmeyle mümkündür.

Sağlıklı yaşam davranışlarının kazanılması ve sürdürülmesinde ise sağlık eğitiminin önemli rolü olduğu bilinmektedir.Buna bağlı olarak sağlıklı beslenmeye bağlı yaşamın uzun ömürlü sürmesi noktasında üniversite zamanı öğrencilere sağlık eğitimi verilip doğru beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırılması gerekir.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !