Sağlıklı Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Kilo vermek zor bir iştir ve herkesin kilo vermek hakkında bir fikri vardır. Sonuç olarak, kilo kaybı söz konusu olduğunda “tek beden herkese uymaz”. Yaş, cinsiyet, vücut tipi, kilo verememenin altında yatan tıbbi sorunlar, fiziksel aktivite, genetik, diyetle ilgili geçmiş deneyimler ve hatta yiyecek tercihleri gibi temel farklılıklar, bir kişinin kilo verme ve kilosunu koruma yeteneğini etkileyebilir.
Kilo vermek için “mükemmel” bir diyet olmamasına rağmen, araştırmalar kilo vermeye çalışan insanlar için belirli evrensel davranışları desteklemektedir. Bunlar arasında soda ve şekerli içeceklerin kesilmek, hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak ve sadece kaloriden ziyade gıda kalitesine odaklanmak yer alıyor.
İşte sağlıklı kilo verme ve sağlıklı beslenme çabalarını destekleyebilecek birkaç davranış:
Nereden Başladığınızı Bilin
Üç gün boyunca bir yemek kaydı tutun. Porsiyonlarla birlikte yediğiniz tüm yiyecek ve içecekleri takip edin. Ne sıklıkla dışarıdan yemek yediğinizi veya ayaküstü yemek yediğinizi belirleyin.
Hedefinize Odaklanın ve Bir Plan Yapın
Amacınız nedir? Daha sağlıklı olmak için kilo vermek mi? Eski kot pantolonunuzun içine girmek mi? Hedefinize nasıl ulaşmayı düşünüyorsunuz? Evde daha fazla yemek pişirerek mi yoksa daha küçük porsiyonlar yiyerek mi? Spesifik olun ve daha küçük porsiyonlardan başlayın.
Hedeflerinizin Önündeki Engelleri ve Bunları Aşmanın Yollarını Belirleyin
Yoğun bir çalışma programı spor salonuna gitmenizi engelleyebilir mi? Bir saat önce uyanın. Boş bir mutfak evde yemek pişirmenizi engelliyorsa, sağlıklı yemek tariflerini gözden geçirin. Ardından bunları hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeleri almak üzere bir markete gidin.
Sağlıksız Beslenmenize Yol Açan Mevcut Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
Televizyonun karşısında atıştırarak rahatlıyor ve kendinizi ödüllendiriyor musunuz?
Porsiyonlarınızı Gözden Geçirin
Standart porsiyon boyutlarıyla tekrar tanışın. Bir porsiyon etin bir deste oyun kağıdı büyüklüğünde olduğunu biliyor muydunuz? Bir porsiyon makarna ise ½ fincan!
Açlık ve Tokluk İpuçlarını İyi Öğrenin
Fiziksel ve duygusal açlığın farkında olun. Vücudunuzda gıdaya tepki veren fiziksel bir şey hissettiğinizde yemek yiyor musunuz? Yoksa stresli, sıkılmış, yorgun, üzgün veya endişeli olduğunuzda yemek yiyor musunuz? Doymadan önce yemeyi bırakmaya çalışın (beyninizin midenizden “yemeyi bırak” sinyallerini kaydetmesi yaklaşık 20 dakika sürer). Daha tok hissetmenize yardımcı olabilecek yiyecekler arasında sebzeler, kepekli tahıllar, fasulye ve baklagiller gibi yüksek lifli yiyecekler; protein (balık, kümes hayvanları, yumurta); ve su bulunur.
Olumlu Değişikliklere Odaklanın
Beslenme planınızdaki davranış değişikliği zaman alır. En az üç ay sürer. Yol boyunca hata yaparsanız pes etmeyin. Sevdiklerinizden ve dostlarınızdan destek alın. Beslenme planınızda yaptığınız değişiklikleri kabul etmek için zaman ayırın.