Beslenme ile spor dengesi nasıl kurulmalı ? – Fitvizite
 

Beslenme ile spor dengesi nasıl kurulmalı ? – Fitvizite

Beslenme ile spor dengesi nasıl kurulmalı?

Son yılların popüler konusu olan sağlıklı ve dengeli beslenme bazıları için saplantılı bir hale gelse de dozunda olan sağlıklı kilo yönetimi hem sağlığımızı hem de dış görüntümüzü toparlayıp düzenleyecektir. Dış görünüşüne önem verirken sağlıklı ve dengeli beslenmek sağlığımızı da koruyacaktır. Vücut kitle indeksi Dünya Sağlık Örgütü’nün referans temel değerleri arasında kalan oranlarda ise sağlıklı ve dengeli beslenmek sizi zorlamayacaktır. İnsanların vücut sisteminin kendine has bir mekanizması bulunur. Bu sistemin ve mekanizmanın düzgün ve doğru çalışması için belli birtakım koşulları vardır. Vücut esnekliğini, gücünü ve performansının yanı sıra işlevsel fonksiyonlarını korumak zorundadır. Tüm bu koşulların yanında bağışıklığını korumak ve bunları yapabilmek için enerji ihtiyacını karşılamak zorundadır. Ayrıca dinç kalmasını sağlayacaktır. Ancak tek başına spor yapmak ya da sağlıklı ve dengeli beslenmek sağlıklı bir hayat için geçerli değildir. Sporla beraber sağlıklı beslenmek sağlıklı bir hayatı verimli kılacaktır.

Spor ve Sağlıklı Beslenme Bir arada önemlidir.

Sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmek isteyenlerin spor ve sağlıklı beslenme arasındaki ilişkinin bir arada olması gerektiği ve ilişkinin birbirlerini tamamlaması gerektiğini de bilmeniz önemlidir. Genel yaşam rutininizin içine fiziksel aktiviteyi yani sporu da sokmanız gereklidir. Gün içinde yapacağınız fiziksel aktivite sağlıklı ve dengeli beslenme programınızı tamamlayacaktır. Ancak fiziksel aktiviteyi yapmak için gerekli enerji ve gücü sağlıklı ve dengeli beslenme programınız size sağlamalıdır. Böylece bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve vücudunuz dirençli hale gelecektir. Bununla birlikte her gün düzenli olarak spor yaparken vücuda zararlı bir beslenme yapmanız sporun yarar sağlamasını önleyecektir. Ayrıca sporu da sağlıklı ve dengeli beslenme gibi yaşam rutininizin bir parçası haline getirecekseniz size uygun ömür boyu yapabileceğiniz bir spor seçmeniz yararınıza olacaktır.

Kendinize Uygun Sporu Seçin

Yazımızda daha önce bahsettiğimiz gibi spor ve sağlıklı ve dengeli beslenme birbirlerini tamamlayan unsurlardır. Yaşam biçiminize ömür boyu ve bir rutin olarak dahil ettiğiniz sağlıklı ve dengeli beslenme planı gibi sporu da dahil etmelisiniz. Ömür boyu yapacağınız sporu seçerken ileride yaş alacağınızı ve yaşam biçiminizi de düşünerek seçmeniz de yarar var. Ancak herhangi bir spor dalını seçip başlamadan önce tüm tıbbi kontrollerden geçmenizi ve spor seçiminizi bu kontrolün ışığında doktorunuza bırakmanız çok doğru bir seçenek olacaktır.

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı