Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler – Fitvizite
 

Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler – Fitvizite

Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzirme dönemi hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça önemli bir süreçtir. Yeni doğan bebeğinizin ilk hafta anne sütü içmesi bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. İlk hafta bebeğinize verdiğiniz anne sütü bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir ve çeşitli hastalıklara karşı vücudu daha dirençli olur. Yeni doğan bebeğiniz aç kalması durumunda sarılık hastalığına yakalanma olasılığı artar. Bebeğinizin doğduğu ilk hafta her yarım saatte bir bebeğinizi emzirdiğinizde sarılık olmasını önleyebilirsiniz. Böylece, bebeğiniz doğduğu ilk hafta içerisinde kilo almaya başlayabilir. Annenin aldığı besinler süte geçtiği için bebeğiniz daha sağlıklı beslenir. Bu nedenle bebeğinizin büyüme aşamasındaki gelişimini daha sağlıklı tamamlaması için emzirme döneminde vitamin açısından yüksek bir beslenme planı uygulamanız gerekir.

Emzirme Döneminde Neler Yapmalısınız?

Yeni doğan bebeğinizin en az 6 ay anne sütü alması hem fiziksel gelişimi hem de zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmenizi önerir. Emzirme döneminde dikkat etmeniz gereken birçok önemli unsur vardır.

  • Bebeğinize her iki memenizi de eşit oranda vermelisiniz. Bebeğiniz bir memenizi emdikten sonra diğer memenizi bir sonraki öğünde emmesini sağlamalısınız. Ardından en son memeyi bıraktığı memeden emzirmeye devam etmelisiniz.Emzirme sırasını bu şekilde düzenlediğinizde daha çok süt üretebilir, memenizden daha fazla süt gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Emzirme döneminde asla sigara içmemelisiniz. İçtiğiniz sigaranın kokusu elbiselerinize siner. Emzirme saati geldiğinde bebeğiniz sigara kokusuna maruz kalır ve bu bebeğinizin sağlığı için riskli olabilir.
  • Her öğünde mutlaka protein açısından zengin yiyecekler yemelisiniz.
  • Gaz yapan yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Yemeklerinizde kimyon kullanmak bebeğinizde meydana gelen gazın daha kolay çıkartılmasını sağlar.
Hangi Besinler Anne Sütünü Artırır?

Bebeğinizi bağışıklığını güçlendirmek ve çeşitli hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamak için 6. Ayını doldurana kadar anne sütünü tüketmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle sık sık emzirmeniz gerekir. Sütünüzü artırmak için bol miktarda su içmelisiniz. Bunun yanı sıra tükettiğiniz besin gruplarının hepsi eşit miktarda olmalıdır. Doğal meyve suları, rezene çayı, dereotu ve marul anne sütünü artırmakta çok etkili olan besinler arasında yer alır.

 

Esra Oksay

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı