PİŞİRME YÖNTEMLERİNİN VÜCUDA ETKİLERİ NELERDİR? – Fitvizite
 

PİŞİRME YÖNTEMLERİNİN VÜCUDA ETKİLERİ NELERDİR? – Fitvizite

PİŞİRME YÖNTEMLERİNİN VÜCUDA ETKİLERİ NELERDİR?

Yiyeceklerin pişirilerek tüketilmesi çok eski çağlardan beri uygulanan bir yöntemdir. Bazı besin maddelerinin pişirilerek tüketilmesi sindirimi kolaylaştırır. Pişirme işlemleri,  mide öz suyunu harekete geçirir. Besinlerin içinde bulunan pek çok zararlı mikroorganizmaları yok eder. Yiyeceklerin lezzetlerini değiştirir ya da arttırır, İştah açar. Ancak pişirmenin pek çok yöntemi vardır. Bunlar genel olarak dört farklı şekilde karşımıza çıkar: Suda pişirme, buharda pişirme, kuru ısıda pişirme ve yağda pişirme.

Pişirme yöntemlerinin vücuda olumlu ya da olumsuz bazı etkileri olur. Bazı pişirme yöntemleri besinlerin faydalı özelliklerinin azalmasına ve sağlığa zararlı bir hâl almasına neden olur. Yine yapılan yanlış işlemler besin değerlerinde kayıplara yol açar.

Yemekleri pişirme sırasında uygulanan yöntemlere göre bazı kimyasal maddeler oluşur. Bu kimyasal maddeler de vücudumuza zarar verir. Suda pişirme yani haşlama, buharda pişirme, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri daha sağlıklıdır. Ancak yüksek ateşte kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri vücut açısından sağlıklı değildir. Çünkü bu pişirme işlemlerinin uygulandığı sırada bazı kanserojen maddeler ortaya çıkar. Bu da sağlığa zarar verir. Bu nedenle mangalda ızgara yapılan etler ateşe çok yakın olamayacak şekilde pişirilmelidir.

Ayrıca besin değerini kaybetmemesi için metal maşa yerine tahta maşa kullanılmalıdır. Kahvaltının vazgeçilmezi olan yumurtanın ise haşlanarak tüketilmesi kızartmasına göre daha sağlıklıdır. Ancak en fazla 8- 10 dakika haşlanmalıdır. Aksi halde besin değeri azalır ve sindirimi güçleşir. Kızartarak tüketilecekse de bu işlem besin değeri kaybı yaşanmaması için çok kızgın yağda yapılmamalıdır. Süt de asla uzun süre kaynatılmamalıdır. Uzun süre kaynatılan sütler içerisindeki vitamin ve mineralleri kaybeder.

Nohut, fasulye ve mercimek gibi bazı baklagillerin haşlama sularının dökülmesi besin değerlerini azaltır. Mümkün olduğunda haşlama suyu ile pişirmek gerekir. Makarna, erişte gibi tahıl grubu besinleri pişirirken pişirme suyunu dökmek oldukça yanlıştır. Bu işlem B grubu vitaminlerin kaybına neden olur. Ayrıca besinleri yüksek ısıda kısa sürede pişirmek yerine düşük ısıda uzun süre pişirmek her zaman daha sağlıklı bir pişirme yöntemidir.

admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı