ÇOCUKLARDA BESLENMENİN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL GELİŞİME ETKİSİ – Fitvizite
 

ÇOCUKLARDA BESLENMENİN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL GELİŞİME ETKİSİ – Fitvizite

ÇOCUKLARDA BESLENMENİN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL GELİŞİME ETKİSİ

Beslenme, sağlıklı bir yaşam için her yaş döneminde önemli. Özellikle çocukluk döneminde, çocukların gelişimini oldukça etkileyen bir faktör. Beslenme çocuklar için bakım ile aynı anlama gelir. Etkili ve doğru bir besleme her yaşta çocuğun hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak gelişimini destekler. Gelişimin desteklenmesi doğru besinlerin, santral sinir sisteminin gereksinimi olan besinlerin tüketilmesi yolu ile olur.

Çocukluk döneminde yetersiz ya da kalitesiz beslenme, zihinsel ve fiziksel gelişimi olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, bu dönemde çocuklara kaliteli ve doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmak oldukça önemli. Bu sayede çocuklar sağlıklı bir yaşama adım atarlar. Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemlerden biri olan çocukluk döneminde beslenmenin etkisi yadsınamaz. Boy uzaması ve sağlıklı kilo artışı gibi fiziksel özelliklerde beslenme önemli bir faktördür. Bu nedenle çocuğun fiziksel gelişimini destekleyecek besinler tüketmesi gerekir. Ayrıca bu besinlerden yeteri kadar alması çok önemlidir. Süt, peynir ve yoğurt gibi gıdalar kas, kemik ve diş gelişiminin sağlıklı olmasını sağlar. Çocukluk döneminde yeteri miktarda tüketilen sebze ve meyve de bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Tahıllı besinler ise enerji vererek vücut direncini arttırır. Zihinsel gelişim de çocukluk döneminin en önemli ögesidir.

Yetersiz ve dengesiz beslenme; beyin fizyolojisi ya da beyin yapısına olumsuz bir biçimde etki ederek hafıza ve öğrenme yeteneğini etkiler. Özellikle yetersiz beslenmeden kaynaklanan hasar beyin gelişiminin kritik döneminde oluşursa hasar geçici olmaz. Bu nedenle, yetersiz ve sağlıksız beslenmenin zihinsel performansa ve beyin gelişimine olan zararlı etkilerine karşın bu dönemde mutlaka alınması gereken vitamin ve mineraller vardır. Bunlar iyot, demir, selenyum, çinko, çoklu doymamış yağ asitleri, A, B, D ve K vitaminleridir.  Ayrıca çocuğun zihinsel gerileme ya da hafıza kaybına karşı beynini korumak için Omega 3 içeren (somon, ton balığı vb.) balıklar tercih edilir. Zihinsel gelişim için oldukça önemli bir diğer unsur ise kahvaltıdır. Bu öğün çocukluk dönemimde asla atlanmaması gereken en önemli öğündür.

admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı