ARA ÖĞÜN NEDİR? ARA ÖĞÜNLERDE NASIL BİR TÜKETİM YAPILMALIDIR? – Fitvizite
 

ARA ÖĞÜN NEDİR? ARA ÖĞÜNLERDE NASIL BİR TÜKETİM YAPILMALIDIR? – Fitvizite

ARA ÖĞÜN NEDİR?

Ara öğün, ana öğünler öncesinde sağlıklı atıştırmalıklar ile geçirilen ufak öğünlerdir. Ara öğünlerin amacı kan şekerinin düşmesini engelleyerek oluşacak açlık hissinin önüne geçmek şeklinde açıklanabilir.  Ana öğünlerden 2-3 saat kadar öncesinde kan şekeri düşmeye başlar ve kişi açlık hisseder. Bu da kişinin aşırı ve zararlı beslenmesine yol açabilir. Bu nedenle ara öğünlerde tüketilecek meyve, galeta ya da kuru yemiş gibi besinler hem bu açlık hissini yok eder, hem de düşük seviyelerde kalori alınmasını sağlar.

Ara öğün sayesinde sık beslenmek alışkanlık haline gelir ve metabolizma hızı artar, böylece kilo alımının da önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda sindirim sistemi de sürekli aktif halde bulunur. Böylece hazımsızlık, mide ağrısı ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçilebilir.

ARA ÖĞÜNLERDE NASIL BİR TÜKETİM YAPILMALIDIR?

Ara öğün ile ana öğünler arasında en az 2,5-3 saat olması ve tüketilen besinler 200 kaloriyi geçmeyen küçük porsiyonlar şeklinde olması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli şartı 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenmek.

Ara öğünlerin besleyici olması gerekir. İşlenmiş ve karbonhidrat olarak zengin atıştırmalıklar ile sadece açlığı bastıran gıdalardan uzak durmak önemli. Yağ ve protein açısından zengin olan ceviz, badem yer fıstığı gibi besinler tercih edilebilir.

Yavaş sindirilen besinler uzun süre tokluk hissi sağlayacağı için bu besinleri ara öğünde tercih etmek doğru olur. Lifli gıdalar bu açıdan ara öğünlerde yer alabilir. Aynı zamanda sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için de tüketilmesi yararlıdır. Meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünleri lifli besinlere örnektir.

Her ara öğünün mutlaka sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat içeren besinlerden oluşması gerekir. Dengeli bir ara öğün için bu üç bileşen önemli. Bu nedenle ara öğünleri ana öğünler gibi özenle düzenlemek ve değerlendirmek gerekir.

Sürekli aynı ara öğün tüketimi yerine diyetlerde çeşitlilik yaratarak, farklı ara öğünler tercih edilebilir.

Light adı ile sunulan gıdaları da ara öğünlerde dikkatli tüketmekte fayda var. Bu ürünler ara öğün olarak tercih edilecekse tüketilen miktarların sınırlı tutulması önerilir.

admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı