DİYET LİSTELERİ KİŞİSEL MİDİR? KİŞİYE ÖZEL DİYET LİSTESİ – Fitvizite
 

DİYET LİSTELERİ KİŞİSEL MİDİR? KİŞİYE ÖZEL DİYET LİSTESİ – Fitvizite

KİŞİYE ÖZEL DİYET LİSTESİ

Günlük hayatta özellikle de salgın nedeniyle hareket alanlarımızın kısıtlandığı şu dönemlerde kilo ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler hazır diyet listelerine yönelir. Fakat her diyet listesi herkes için uygun olmaz. Çünkü hazırlanan bu diyet listeleri genellikle kişinin kilo vermesini sağlamaz. Hatta fazladan kilo almasına ya da istenmeyen sağlık sorunlarına neden olur. Diyet listeleri hazırlanırken kişinin cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu ve mevcut sağlık koşulları dikkate alınır. Kişinin günlük yaşamı, çalışma şekli, yaşam temposu gibi koşullarda göz önünde bulundurulur. Ayrıca kişilere bağlı olarak diyet listeleri sadece kilo vermek için değil,  kilo almak, kilo korumak ve hastalıkların önüne geçmek amacıyla da uygulanır. Tüm bu etkenler kişiden kişiye göre değişeceği için aynı diyetin farklı kişiler tarafından uygulanması herkeste olumlu sonuç doğurmaz.

Günlük hayatta her insan farklı miktarlarda enerjiye ihtiyaç duyar. Kişilerin ideal kilo hedefine ulaşabilmesi için günlük enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde tüketim yapıyor olması gerekir.  Kişiye gerekli kalori miktarı da kişinin yaşı, bazal metabolizma hızı, boyu, kilosu ve gün içerisindeki fiziksel aktivite durumuna göre değişim gösterir. Bu nedenle kişiye özel diyet listesi ihtiyaç duyulan enerji miktarını karşılayacak şekilde düzenlenir.  Aksi halde aynı diyet listesi herkeste günlük enerji ihtiyacını karşılamaz. Aynı kilo, boy, yaş ve hatta aynı yaşam tarzına bile sahip olunsa diyet listeleri yine de değişiklik gösterir. Çünkü kişilerin beslenme düzeni, uyuma ve uyanma saatleri, beslenme tercihleri ve alışkanlıklar gibi etkenler her kişide aynı değildir. Diyet listeleri oluştururken bu etkenler de göz önünde bulundurulur. Böylece diyet listesinin sürdürülebilirliğinin ve faydasının arttırılması sağlanır.

Sağlık sorunlarının da kişilerin beslenme düzenleri üzerinde oldukça etkisi bulunur. Diyabeti veya hipertansiyonu olan bir kişi ile olmayan kişinin aynı besinleri tüketmesi mümkün olmaz. Bu nedenle bu kişilerin aynı diyet listesini uygulaması da söz konusu değildir. Kişilerin sağlık sorunları nedeniyle tüketmesi gereken yağ, karbonhidrat, protein ve vitamin değerleri de farklıdır. Bu nedenle aynı diyet listesi kimisi için bu besin değerlerini yeteri kadar sağlarken kimisi için olması gerekenden fazla içerir. Özetle diyet listeleri kişiye özeldir. Uzmanlar ile birlikte kişinin tüm özellikleri dikkate alınarak hazırlanır.

admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı