BESİNLERİ ÇİĞ TÜKETMENİN ÖNEMİ VAR MIDIR? HANGİ BESİNLER ÇİĞ TÜKETİLİR? – Fitvizite
 

BESİNLERİ ÇİĞ TÜKETMENİN ÖNEMİ VAR MIDIR? HANGİ BESİNLER ÇİĞ TÜKETİLİR? – Fitvizite

BESİNLER ÇİĞ TÜKETİLİR Mİ?

Gıdaların herhangi bir şekilde işlem görmesi besin değerlerini azaltır. Pişirme işlemi de besin değerinde uygulanan sıcaklık ve pişirme süresine bağlı olarak azalmaya yol açar. Çiğ yiyecekler yüksek ısıya maruz kalmadığı için vitamin ve besin kaybına uğramaz. Bu nedenle son dönemlerde çiğ besin tüketimi pek çok kişi tarafından tercih edilir halde.

Çiğ tüketilen besinler düşük kaloriye sahip ve lif içeriği bakımından daha zengindir. Yüksek lif sayesinde sindirim sistemi için de daha faydalıdırlar. Aynı zamanda çiğ besinler içeriği sayesinde şeker tüketme isteğini de azaltır.

Pişmiş yiyeceklerde çiğ sebzelere göre, pişirme yöntemine de bağlı olarak kanserojen maddelere daha fazla rastlanır. Ayrıca çiğ besinler yüksek antioksidan içerikleri sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırır ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur. Kalp, damar, kanser, şeker ve tansiyon gibi birçok hastalıktan korunmak amacıyla çiğ sebze ve meyve tüketimi arttırılabilir.

 

ÇİĞ TÜKETİLEN BESİNLER

Sarımsak: Çiğ tüketildiği durumda alisin maddesi salgılar. Bu madde antioksidan özelliği taşır ve kalp sağlığını korur. Bu madde yüksek ısıda kaybolurken, çiğ olarak ezilince daha çok ortaya çıkar.

Brokoli: İçeriğindeki bileşen sayesinde kansere karşı etkilidir. Bu bileşen buharda pişirme işleminde bile kaybolabilir. Bu nedenle çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı.

Chia Tohumu: Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan bu besin pişirildiği zaman yararını tamamen kaybeder. Bu nedenle çiğ tüketilmesi gerekir.

Hindistan Cevizi: Çiğ olarak tüketmek beyin ve kalp sağlığını korur.

Kuruyemiş & Çekirdekler: Çiğ tüketilir ise kolesterolü dengelerken, kalp hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.

Kırmızı Biber ve Havuç: Bu sebzeler içerisinde yüksek düzeyde C vitamini içerir. Isı C vitamininin kaybına yol açacağı için çiğ tüketilmesi önerilir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: C ve K vitamini bakımından çok zengin besinlerdir. Aynı zamanda yüksek düzeyde mineral ve aminoasit de içerir. Pişirme ile bu yararlı vitamin ve bileşenler kayba uğrar. Bu nedenle çiğ tüketilmesi daha yararlıdır.

Tüm bu besinleri çiğ olarak tüketmenin birçok yolu bulunur. Meyveler ile birlikte sıkılarak suları içilebilir, smoothieler yapılabilir, salatalar yapılarak daha lezzetli hale getirilerek tüketilebilir.

 

admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı