SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLİR? – Fitvizite
 

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLİR? – Fitvizite

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Sebze ve meyveler vücudunuza gereken vitamin, mineral ve antioksidan takviyesi sağlayan çok önemli besin maddeleridir. Sindirim sistemine, deri ve göz sağlığına oldukça faydalıdırlar. Hücre yenilenmesine ve doku onarımına da katkı sağlarlar. Sebze ve meyveler vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında etkin rol oynarlar. Tokluk hissi verirler. Kronik hastalıkların oluşumunu önlerler. Ancak sebze ve meyveleri tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşte o çok önemli noktalar:

● Sebze ve meyveleri, mevsiminde ve doğal koşullarda üretilmiş olarak tüketmek gerekir. Yazın sadece yaz sebze ve meyvelerini, kışın da sadece kış sebze ve meyvelerini tüketmek en doğrusudur. Ama artık her meyveyi ve sebzeyi tüm mevsimlerde görmek mümkün. Ancak bu sağlık açısından oldukça zararlıdır. Çünkü mevsimine uygun olmadan tüketilen sebze ve meyveler besin değeri açısından eksik ve hormonludur. Ayrıca lezzet açısından da eksiktir. Bu nedenle tüm sebze ve meyveleri mevsimine uygun tüketmek gerekir.

● Sebze ve meyveler taze tüketilmelidir. Kabuklu şekilde yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları soyulmadan tüketmek daha uygundur. Çünkü pek çok vitamin kabuk kısmında bulunur.

● Sebzeler pişirilerek tüketilecek ise sebzelerin besin değerlerini kaybetmemesi için bu işlem çok uzun olmaz. Diriliğini kaybetmeden, kısa sürede pişirme işlemi uygulanır. Bu şekilde tüketilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde su oranı yüksek olduğundan vitamin kaybı olmaması için susuz pişirilebilir.

● Sebze ve meyve tüketimde bunların yıkanması da diğer bir önemli noktadır. Özellikle marketlerden alınan sebze ve meyveler koruyucu kimyasal ilaçlar ile muhafaza edilir. Bu nedenle tüketilmeden önce bol su ile yıkanmalıdır. Sirkeli suda bekletip daha sonra durulamak da temizleme açısından faydalı olur.

● Sebze ve meyveler, suları sıkılıp içilerek de tüketilir. Ancak posası ile birlikte tüketilen sebze ve meyveler vücuda daha çok fayda sağlar.

● Sebze ve meyve tüketirken çeşitlilik sağlamak önemlidir. Yani sürekli aynı sebze ve meyve türlerini yemek yerine farklı sebze ve meyve türleri tüketilmelidir. Yeterli ve dengeli bir beslenme biçimi için değişik tür ve renklerde sebze ve meyve tüketmeye çalışın.

 

 

 

 

admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı