SPORCU BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?
Günlük yaşantımızda spor çok önemli bir yere sahip. Spor, zayıflamak veya fit görünmek için olduğu kadar sağlıklı bir yaşam için de gerekli. Fakat tek başına spor yeterli değil. Bununla birlikte spor yapan kişinin dayanıklılığının artması, dikkatinin yükselmesi yapılan spordan en fazla faydayı sağlaması için sağlıklı beslenmesi de oldukça önemli. Hangi spor olursa olsun, sporcu beslenmesi, yağ ve kas dengesinin sağlanarak performansın arttırılması ve sağlığın korunmasını amaçlar. Sporcu beslenmesi kişiye özel olarak hazırlanır. İhtiyaç duyulan enerji ve besinlerle birlikte yeterli düzeyde sıvı alımını gerektirir.
Sporcu beslenmesi, yapılan spora, cinsiyete, yaşa ve kiloya göre değişiklik gösterir. Spor yapan kişi ve yapılan spora bağlı olarak enerji ihtiyacı değişir. Bu nedenle söz konusu enerji ihtiyacını karşılayacak protein ve karbonhidrat seviyesi yüksek beslenme listeleri hazırlanır. Bununla birlikte mineral ve vitamin düzeyinin de yeterli miktarda olması önemli.
Günlük alınması gereken kalori düzeyi her ne kadar kişi ve spora göre değişse de ortalama 1500 kalori ihtiyaç duyulan enerji için yeterli olacaktır. Spor yaparken sıvı kaybı fazla olacağı için bol miktarda su tüketmek gerekir. Günde 8-15 bardak su tüketim ideal olarak kabul edilir. Ağır egzersiz ve sıcak hava koşulları bu ihtiyacı arttırabilir. Sporcularda kas kütlesinin korunabilmesi ve yüksek performans göstermek için protein olmadan olmaz.
Ancak burada en önemli nokta ise sağlıklı ve yağsız hayvansal protein tüketimidir. Protein alımında ölçü olarak kilo başına 1,6 gram protein kabul edilebilir. Vücuttaki kas dokusunun korunması, yağ dokusunun azalması ve vücudun enerji ihtiyacını karşılayabilmek için kilo başına 2-2.5 gram karbonhidrat tüketilebilir. Karbonhidrat alımı tahıllar, nişasta içeren sebzeler, meyve ve süt gibi besinlerden sağlanabilir. Yağ dokusunu azaltmak için beslenme listesindeki yağ tüketimi azaltılabilir. Kilo başına 0,5 gram yağ tüketimi yeterli olur.
Bu yağlar zeytinyağı, avokado ve badem gibi besinlerden alınabilir. Sporcu beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu şeker ve tuz tüketimidir. Hazır gıdalar ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Evde hazırlanan yemeklerde tuz dengesine dikkat etmek ve rafine şeker içeren gıdaların tüketiminden kaçınılmak gerekir.