Beyazlardan Uzak Durun! – Fitvizite
 

Beyazlardan Uzak Durun! – Fitvizite

Beyazlardan Uzak Durun!

Hem sağlıklı bir yaşam sürdürmek hem de kilo sorunu yaşamamak için bazı besinleri hayatımızdan çıkarmamız gerekir. “Üç beyaz” olarak adlandırılan bu besinlerin, karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen uzun vadede tokluk hissi yaratmazlar.  Sofraların vazgeçilmezi olarak adlandırılan bu besinler, ne kadar lezzetli ve masum görünseler de aslında ilerleyen dönemlerde büyük sağlık sorunlarına neden olur.

Beyaz şekerin vücuda katmış olduğu bir besin değeri bulunmaz. Kalori seviyesi fazla olan şeker, vücutta hızlı bir şekilde işlenir ve hızla kilo alımına yol açar. Aynı zamanda kanser başta olmak üzere obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp ve dolaşım hastalıkları gibi pek çok ciddi rahatsızlığa sebep olur. Bu nedenle günlük şeker ihtiyacını beyaz şekerle karşılamak yerine meyve, süt ve tam tahıllı gıdalardan doğal şeker alarak karşılamak daha doğru olur.

Misafirliklerin, altın günlerinin, çay saatlerinin vazgeçilmezi hamur işlerinin tamamında beyaz un bulunur. Beyaz un basit karbonhidrat içerir ve kalori oranı yüksek olduğu için kolaylıkla kilo alımına yol açar.  Özellikle hazır olan ürünlerdez parlaklığı artırmak ve daha beyaz görünmesini sağlamak için kimyasal işlemde görebilir. Bu nedenle beyaz undan olabildiğince uzak durmak sağlık açısından tavsiye edilir.

Tek Suçlu Şeker Değil

Tuz her besinin doğal bileşiminde bulunur. Günde 5-15 gram kadar tüketilebilir. Fakat fazla miktarda tüketilen tuz kan basıncını arttırır ve tansiyonu olumsuz etkiler. Ayrıca fazla tüketilen tuz, vücutta ödem oluşmasına da yol açar. Bu nedenle fazla tuz tüketiminden kaçınılması gerekir.

Üç beyaz gibi zararlı olan başka beyaz besinler de bulunur. Beyaz çikolata ve beyaz ekmek de uzak durulması gereken besinler arasında yer alır. Beyaz çikolata, kakao yağı, şeker, yağ ve benzeri bileşenlerden oluşur. Kalori miktarı ve yağ seviyesi çok yüksek olan beyaz çikolata doğal kakao içermediği için antioksidan etkisi de bulunmaz. Bu nedenle uzak durulması gerekir. Beyaz ekmek, yüksek oranda karbonhidrat ve sodyum içerir. Bir dilim beyaz ekmek yaklaşık 58 kalori içerir ve içerisinde sağlıklı besin bulundurmaz. Bu nedenle beyaz ekmek tüketmek yerine farklı alternatifleri tüketmek daha sağlıklı olur.

 

 

 

Admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı