Ergenlik Döneminde Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli? – Fitvizite
 

Ergenlik Döneminde Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli? – Fitvizite

Ergenlik Döneminde Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

 Sağlıklı bir yetişkinlik, ergenlik dönemindeki beslenme alışkanlıklarından geçer. Ergenlik kızlarda 10-12, erkeklerde 11-14 yaşlarında başlayıp 18 yaşına kadar devam eder. Ergenlikle birlikte beslenme alışkanlıkları değişir. Aynı zamanda büyüme hızı da arttığı için enerji ihtiyacı da artar. Ancak bu enerji ihtiyacı ve beslenme alışkanlıkları, plansız ve fiziksel aktiviteyle orantılı olmazsa sonraki dönemlerde çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Ergenlikte Beslenmenin Altın Kuralları
Karbonhidrat Ve Yağ Tüketimi

Büyümenin hızlanmasıyla protein ihtiyacı artar. Aynı zamanda enerji ihtiyacını karşılamak için de yağ ve karbonhidrat tüketmek gerekir. Günlük alınan toplam enerjinin %20’sinin proteinden, %30’unun yağdan ve %50’sinin de karbonhidrattan oluşması tavsiye edilir.

Demir Ve Kalsiyum                                                                                                              

Özellikle kızlarda adet dönemiyle birlikte demir gereksinimi de artar. Bu nedenle demir açısından zengin et, yumurta, baklagiller gibi besinlerin tüketilmesi gerekir. Ergenlikte kalsiyum tüketimini de ihmal etmemek gerekir. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günde en az iki bardak süt içilmesi, kahvaltıda peynir, öğünlerdeyse yoğurt tüketimini eksik etmemek gerekir.

Kahvaltı Çok Önemli                                                                                                                 

Kahvaltı çocuk ve gençlerde büyüme ve gelişim açısından büyük önem taşır. Bu nedenle kahvaltıyı bir alışkanlık haline getirmek ve bu öğünü hiçbir şekilde atlamamak gerekir. Sağlıklı bir kahvaltıda protein ve lif kaynakları, taze meyve ve sebzeler, kaliteli yağ kaynakları gibi besinlerin bulunması önerilir.

Ara Öğünler Atlanmamalı

Enerji ihtiyacı artması, ergenlik döneminde iştahı arttırır. Bu ihtiyacı karşılamak için ara öğünler oluşturmak gerekir. Ara öğünlerde kuruyemiş, meyve, süt veya ev yapımı sandviçler tercih edilebilir.

Sağlıksız Besinlere Son                                                                                                           

Çocuklar ebeveynlerinin beslenme alışkanlıklarını örnek alır. Bu nedenle evde 3 öğün yemek alışkanlığı olması önerilir. Ayrıca yenilen yemeklerin fast-food tarzı olmaması önemlidir. Abur-cubur gibi sağlıksız besinlerden uzak durmak gerekir. Böylece çocuklara sağlıklı besin tüketimi için alışkanlık kazandırılabilir.
 

Şekerli İçecekler Masum Değil                                                                                                        

Özellikle ergenlik döneminde tüketilen hazır gıdalarla birlikte kola, gazoz gibi şekerli içecekler de oldukça çok tüketilir. Ancak bu içecekler yüksek kalori barındırır. Sağlıksız kilo alımına yol açar. Bunların yerine ayran, ev yapımı limonata ve komposto gibi içecekler içilebilir. Ayrıca günde en az iki litre su içmeyi de unutmamak gerekir.

Admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı