Geriatrik Beslenmede Nelere Dikkat Etmelisiniz? – Fitvizite
 

Sağlıklı YaşamGeriatrik Beslenmede Nelere Dikkat Etmelisiniz? – Fitvizite

Geriatrik Beslenmede Nelere Dikkat Etmelisiniz?                                                                                               

Geriatrik beslenme, yaşlılık dönemindeki beslenme olarak tanımlanır. Yaşlılık dönemi 65 yaşından sonraki dönem olarak ifade edilir. Yaşlılıkta beslenme; hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesinde oldukça önemlidir. Vücutta meydana gelen tat ve koku duyusundaki azalmalar, mide ve bağırsağın çalışma hızının düşmesi, bazı kronik hastalıklar, yaşlılıkta beslenmeyi fazlaca etkiler.

Geriatrik Beslenmede Dikkat Edilecekler                                                    

Öğün Sayısı                                                                                                                                  

Yaşlılarda öğün atlama yetersiz beslenmeyi işaret eder. Genellikle sabah kahvaltısı atlanan öğün olur. Güne sağlıklı başlamak için mutlaka sabah kahvaltısı yapmak gerekir. Geriatrik beslenmede kahvaltıda tüketilen besinlere de dikkat etmek gerekir. Çay yerine süt veya taze sıkılmış meyve suyu, reçel ve yağ yerine az yağlı peynir, yumurta, domates ve salatalık gibi besin değeri yüksek gıdaları tercih etmek gerekir.

Besin Çeşitliliği                                                                                                                                

Ana öğünlerde besin çeşitliliği sağlanarak, vücudun ihtiyacı olan farklı besinlerden tüketmek gerekir. Besinler, süt ve süt ürünleri, et ve benzerleri, meyve ve sebzeler, ekmek ve tahıllar şeklinde dört grupta toplanır. Besin çeşitliliği, vitamin ve mineral açısından daha zengin beslenme demektir.

Protein Ve Kalsiyum                                                                                                                             

Protein kasların yapı taşını oluşturur. Tüm öğünlerde protein içeren besinler tüketmek gerekir. Kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri hayvansal proteinler iken kuru baklagiller, yağlı tohumlar ise bitkisel proteinler olarak sayılabilir. Kalsiyum kemik sağlığını korur. Yaşlılıkta kemiklerle ilgili rahatsızlıkların görülme ihtimali artar. Yaşlıların kalsiyum içeriği zengin ürünleri daha fazla tüketmeleri gerekir.

Doymuş Yağlara Hayır!                                                                                                                  

Yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimi azaltılmalı. Besinleri kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme gibi yöntemler tercih etmek, Etlerin yağsız yerlerini seçmek ve doymuş yağ tüketimini azaltmakta yararlı olur.

Hastalıklara Karşı Sebze ve Meyve                                                                                        

Sebze ve meyveler hem kalp hastalıkları hem de bazı kanser türleri gibi hastalıklardan korunmada etkilidir. Sebze ve meyveleri kızartarak değil kendi suyunda pişirerek tüketmek önerilir. Hazımsızlık problemi yaşamayan yaşlıların beslenmesinde, çiğ olarak da tüketilmesi mümkün.

Şekeri Hayatınızdan Çıkarın!                                                                                                

Yaşlıların basit şeker tüketimini azaltarak bunun yerine kompleks karbonhidrat tüketmeleri daha sağlıklı olur. Çünkü kompleks karbonhidratlar protein, vitamin ve mineral ihtiyacına katkıda bulunur.

Posa Tüketimi                                                                                                                                              

Posa kabızlığı önleyerek bağırsak faaliyetini düzenler. Şeker hastalığı, kanser ve koroner kalp hastalığına karşı riski azaltır. Bu nedenle yaşlıların posa alımını sağlaması için kuru baklagil, sebze ve meyve, esmer ekmek tüketimini arttırması gerekir.

 

 

Admin

Yorum Yazabilirsiniz !