Ramazanda Nasıl Beslenmelisiniz? – Fitvizite
 

Sağlıklı YaşamRamazanda Nasıl Beslenmelisiniz? – Fitvizite

Ramazanda Nasıl Beslenmelisiniz?

Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninde değişiklikler meydana gelir. Eğer beslenme düzenine dikkat edilmezse bağışıklık sisteminin düşmesi, mide veya bağırsak rahatsızlıkları gibi durumlar ortaya çıkabilir. Alınacak bazı basit önlemlerle Ramazan ayını sağlıklı geçirmek mümkün olabilir. İşte o önemlerden bazıları:

 

Sahur Şart

 

Sahur uzun süre açlık öncesi bir öğün olduğu için atlanmaması tavsiye edilir. Bu durum iftarda aşırı yemek yemenizi engeller. Ayrıca sahur, gün içerisinde almanız gereken enerjiyi ve proteini tek bir öğünde almamanızı sağlar. Sahurda bol su içmek, lifli besin tüketmek ve yeterli protein almak gerekir. Ayrıca az tuzlu besin tüketmek de, gün içersinde daha az susamayı sağlar. Ekmek olarak da tam tahıllı ekmek tüketmek, daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.

 

Bağışıklığınızı Güçlü Tutun
                                                                                                       

Oruç tutarken bağışıklığı da güçlü tutmak, günümüz salgın şartlarında daha da önemli hale geldi. Bu süreçte bağışıklığı güçlü tutmak için yemeklere zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar eklenebilir. Mevsim meyve ve sebzeleri ile kefir, keten tohumu, badem, fındık gibi besinlerin tüketimi arttırılabilir.

 

Su İçmeyi İhmal Etmeyin   
                                                                                                         

Oruçlu olduğumuz sürede vücut susuz kalır. Bu durumda tansiyon,  kabızlık, hazımsızlık ve çeşitli böbrek rahatsızlıkları yaşanabilir. Bunu önlemek için iftardan sahura kadar olan sürede en az iki litre su içmek gerekir.

 

İftarda Dengeli Beslenmek

 

Uzun süre aç kaldıktan sonra iftar sofrasında dengeli ve olabildiğince yavaş beslenmeye dikkat etmek gerekir. Pişirme yöntemine dikkat etmek ve hafif besinler tüketmek, sonrasında hazımsızlık ve kilo sorunu yaşamayı engeller.  İftar sofrasında vücudun protein, karbonhidrat ve enerji ihtiyacını karşılayan besinler tercih edilmesi gerekir.  Çorba sonrası ana yemek için 15 dakika beklemek sofradan daha rahat kalkmaya yardımcı olur.

 

Tatlı Yerine Meyve Tüketin    
                                                                                                          

İftar sonrası tatlılar cazip gelse de, çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alınmasına yol açar. Bu nedenle iftar sonrasında tatlı yerine mevsim meyveleri tüketilmesi daha sağlıklı olur. Meyve yeterli gelmezse ve tatlı ihtiyacınız devam ederse; dondurma veya sütlü tatlıların tüketilmesi önerilir.

 

Fiziksel Aktivite Önemli      
                                                                                                      

Ramazan ayında metabolizma yavaşlar ve birden yenilen yemek rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle iftar sonrasında mutlaka fiziksel bir aktivite yapılarak sindirim sistemi rahatlatılmalı. Hafif tempolu bir yürüyüş yapmak yeterli olacaktır.

 

Admin

Yorum Yazabilirsiniz !

× Destek Hattı